‘ RİTMOTERAPİST ™ ‘ SERTİFİKA EĞİTİM PROGRAMI
Eğitimin amacı ; “Müzik ve Ritim ile terapi” yapacak kişilerin, bu uygulamaları Ritmoterapist™ olarak yerine getirebilmeleri için yeterlik ve yetkinliğini kazandırmaktır.
‘ RİTMOTERAPİST ™ ‘ ÇALIŞMA ALANLARI
Türkiye Cumhuriyeti; Yasalarıyla organize edilen ve kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan; Ritmoterapi®’ yi global arena’da teşvik etmektedir. Ritmoterapi® ‘ Müzik ve Ritim Terapi Eğitim-Araştırma ve Uygulama Merkezi’nce yeterlilik ve yetkinlik eğitimini tamamlayan Ritmoterapist™ olarak sertifika belgesi sahibi olan farklı meslek grubu çalışanları, tamamladıkları, Ritmoterapist™ sertifika eğitimi sonucunda;
* Özel/Kamu eğitim kurumlarında; Ritmoterapi® Müzik ve Ritim Terapi ile ilgili uygulama, eğitim, bilimsel etkinlik, danışmanlık, araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde bulunur.
* Kurumlar bünyesinde eğitim amacıyla bulunan öğrencilerin eğitimine, kurum bünyesinde çalışan yetişkinlerin sosyal gelişimlerine destek faliyetlerinde bulunur.
* Kamu kurum ve kuruluşlarına bağlı hastaneler, tıp fakültesi, sağlık uygulama ve araştırma merkezi ile 27/3/2002 tarihli ve 24708 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Özel Hastaneler Yönetmeliğine göre ruhsatlandırılmış özel hastaneler bünyelerinde bulunan; Geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları için yönetmelik hükümlerine göre ruhsatlandırılan sağlık kuruluşlarının tamamında, yetkin tabip gözetiminde uygun görülen amaç ve esaslar doğrultusunda görevlerini, hizmet alımı veya sözleşmeli 4/c olarak, almış oldukları; Ritmoterapi® Müzik ve Ritim Terapi eğitimi ile kazanmış oldukları bilgi ve beceriler doğrultusunda, verimlilik ve kalite gereklerine uygun, diğer çalışanlar ile birlikte ekip anlayışı içerisinde, multidisipliner yaklaşımla ve sağlık hizmeti sunumunun devamlılığı esasına bağlı olarak, uygulamalara dahil olabilir ve/veya ” Ritmoterapi® “uygulamalarını gerçekleştirebilir.
* Uluslararası akademik denklik programı kapsamında farklı ülkelerin üniversiteleri bünyesinde denk yükseköğrenim eğitimlerine katılabilir, ilgili alanda yüksek öğrenim diploması alabilir.
* Ritmoterapi® franchise temsilcisi olarak özel ders verebilir, bu başlıkta sunum veya merchandising yapabilir, Ritmoterapi® tarafından kamu kurumları nezdinde görevlendirilen seminer, workshop ve uygun görülen atölye çalışmalarında yer alabilir.
Ritmoterapi®
T.C Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki tüm özel ve kamu örgün eğitim kurumları olan okullarda; İlk, Orta ve Lise kademelerinde ‘Seçmeli’ derstir.
T.C MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Hizmet İçi Eğitim nezdinde her yıl, Türkiye genelinde, RİTMOTERAPİ® Müzik ve Ritim Terapi Eğitimini tamamlayan, Ritmoterapist™ ünvanına sahip özverili öğretmenleri ile eğitim kurumlarında psiko-sosyal destek kapasitesinin artırılmasında; RİTMOTERAPİ® eğitim uygulamaları ile öncü çalışmalar yapmaktadır.
T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI RİTMOTERAPİ® Müzik ve Ritim Terapi Eğitim-Araştıma ve Uygulama çalışmaları kapsamlı; Ülkemiz kalkınma hareketinde öncü çalışması olan; RİTMOTERAPİ® – Tasarım ve Beceri Atölyeleri™ T.C. Millî Eğitim Bakanlığı üstün vizyonu ile bağlı tüm Güzel Sanatlar ve Spor Liselerinde bulunmaktadır.
Tüm yetkili Ritmoterapist™ ‘ler; Bu kapsamda tamamladıkları sertifika eğitimi sonucunda Ritmoterapist™ olarak; Öğretmen ve öğrencilerin; Motivasyon ve üretim faliyetlerinin kalitesinin artırılmasına yönelik ” RİTMOTERAPİ® Müzik ve Ritim Terapi “ eğitimleri ve/veya ilgili uygulama faliyetlerini gerçekleştirebilirler.
RİTMOTERAPİ®
” RİTMOTERAPİ® ” SERTİFİKA EĞİTİM TARİHİ
23 ARALIK – 2024
” RİTMOTERAPİ® ” EĞİTİM SÜRESİ
3 hafta süreyle; Eğitim katılımcılarının, özel giriş yaptıkları ‘Uzaktan Eğitim (UZ-EM)’ portalı sistemine, belirli bir zaman aralığı (online) olmadan, aynı hafta bitmeden istedikleri bir anda giriş yaparak, mutlaka; UZ-EM sistemine haftalık tanımlanan eğitimlerini tamamlamaları gereklidir.
3.Haftanın sonunda, Ritmoterapi® Teorik ve Uygulama bölüm eğitimi tamamlanır. Eğitim, 4. Hafta Uzaktan Eğitim (UZ-EM) sisteminde, Eğitim katılımcılarının erişimine 1 hafta süreli açık olan değerlendirme sınavı yapılarak tamamlanır.
- Müzik meslek mensupları : Teorik 3 (Uzaktan Eğitim) / Uygulama 1 (Uzaktan Eğitim) – Toplam : 4 Hafta.
- Sağlık meslek mensupları : Teorik 3 (Uzaktan Eğitim) / Uygulama 1 (Uzaktan Eğitim) – Toplam : 4 Hafta.
- Eğitim meslek mensupları : Teorik 3 (Uzaktan Eğitim) / Uygulama 1 (Uzaktan Eğitim) – Toplam : 4 Hafta.
- Diğer meslek mensupları : Teorik 3 (Uzaktan Eğitim) / Uygulama 1 (Uzaktan Eğitim) – Toplam : 4 Hafta.
” RİTMOTERAPİ® ” SERTİFİKA EĞİTİM YERİ
UZAKTAN ÖĞRETİM (UZ-EM)
” RİTMOTERAPİ® ” SERTİFİKA SEMİNER YERİ
ANKARA – Yıldırım Beyazıd Üniversitesi
‘ RİTMOTERAPİ® ‘ EĞİTİMİ
Uzaktan ders içeriklerinin aktarımı ve bilgi iletişim teknolojilerinden yararlanılarak gerçekletirilen eğitim yöntemi ve eş zamanlı olmayan (asenkron), farklı yer ve zamanlarda gerçekleştirilen eğitim yöntemi ile Ritmoterapi® Müzik ve Ritim Terapi Eğitim programının yürütülme usul ve esasları, iş ve görev tanımlarına dair aşağıda belirtilen kişiler; Ritmoterapist™ Sertifika Eğitim programına katılabilirler.
Özel Eğitim Meslek Mensupları
Okul Öncesi Eğitim Meslek Mensupları
Eğitim Meslek Mensupları ( Öğretmen / Okutman )
Sağlık Meslek Mensupları
Müzik Alan Meslek Mensupları
Spor Akademisi Meslek Mensupları
Sosyal Hizmet Meslek Mensupları
Yüksek Öğretim Meslek Mensupları ( Akademisyen )
Enterprise ( Yönetici, Yaşam Koçu, Animatör, Aktivist )
” RİTMOTERAPİ® ” SERTİFİKA EĞİTİMİ BAŞVURU İÇİN;
Ritmoterapist™ Sertifika Eğitimi başvuruları aşağıda belirtilen usül ve esaslara göre değerlendirilmeye tabii tutulur;
- Enterprise (Serbet Girişimci) olarak; Müzik ve Ritim Terapi uygulama ve çalışmalarını; Gerçekleştirme ve ilgili alanda yeterlilik ve yetkinlik geliştirme eğitimi ile 16 yaşından büyük ve T.C vatandaşı olan tüm yetişkinlere açık olan Programa; Serbest Girişimci (Enterprise) olarak yapılan başvurular Hibe Desteği Kapsamında değerlendirilmez. Müzik ve Ritim Terapi alanında ilgili, hevesli ve ” Ritmoterapi® Müzik ve Ritim Terapi “çalışmalarını eğitim sonunda gerçekleştirmeye hazır olan tüm Yetişkinler için açık olan bu kapsamda başvuru yapılır.
- Kurumlar Hibe Programı kapsamında Eğitim Bedelinin Geri Ödemesiz Hibe Desteği ile Yarısı ve/veya Tamamının karşılandığı Hibe Destekli Programa; Sosyal Uyumu Geliştirme ile ilgili her hangi bir konuda (Engelliler, öğrenciler, mülteciler, bağımlılar v.b…) başvuru tarihinden önce yapılan sosyal uyum nitelikli olan çalışmaların ilgili ispat niteliği taşıyan dökümanları ile Ritmoterapist™ Sertifika Eğitimi ‘ne Hibe Desteği kapsamında başvuru yapılır.
Başvurunun hangi kapsamda yapıldığı; Başvuru formunda ‘C . V‘ başlığı altında belirtilen ilgili alanlarına sistem üzerinden yükleme yapılan ilgili çalışmalar incelenerek, 3 (üç) iş günü içerisinde; Ritmoterapist™ Sertifika Eğitimi ‘ne katılım durumu ile ilgili başvuru sahibine e-mail olarak tebliğ edilir.
” RİTMOTERAPİ® ” SERTİFİKA EĞİTİM BEDELİ
Kurumlar Hibe Programı kapsamında Eğitim Bedelinin Geri Ödemesiz Hibe Desteği ile Tamamının (%100) karşılandığı Hibe Destekli Ritmoterapi® Eğitim Programına; Sosyal Uyumu Geliştirme ile ilgili başvuru tarihinden önce yapılan;
* Uluslararası indekslenen tarafsız hakemli bir dergide ” Sosyal Uyum ” konusu ile ilgili içeriğe sahip olan en az 1 (bir) adet yayın yapmış olma, Konu ile ilgili bir kitap veya bir kitapta en az 1(bir) adet bölüm sahibi olma, Konu ile ilgili lisans üstü tez çalışması veya tez danışmanlığı yapmış olma, Konu ile ilgili Üniversite veya Kamu Kurumları destekli proje çalışmasında yürütücü olarak çalışmış olma… şart ve niteliklilerine sahip çalışmaların ilgili ispat niteliği taşıyan dökümanları ile Ritmoterapist™ Sertifika Eğitimi ‘ne Hibe Desteği kapsamında başvuru yapılır.
Başvurunun hangi kapsamda yapıldığı; Başvuru formunda ‘ C . V ‘ başlığı altında belirtilen ilgili alanlara sistem üzerinden yükleme yapılan çalışmalar incelenerek; 7 (yedi) iş günü içerisinde Ritmoterapist™ Sertifika Eğitimi ‘ne Hibe Destek oranlı, katılım durumu; Başvuru sahibine e-mail olarak tebliğ edilir. Bu kapsamda Ritmoterapist™ Sertifika Eğitimi ‘ne yapılan başvurular için Eğitim Bedeli: 0,00 Türk Lirası’dır.
Kurumlar Hibe Programı kapsamında Eğitim Bedelinin Geri Ödemesiz Hibe Desteği ile Yarısının (%50) karşılandığı Hibe Destekli Ritmoterapi® Eğitim Programına; Sosyal Uyumu Geliştirme ile ilgili her hangi bir konuda (Engelliler, öğrenciler, mülteciler, bağımlılar v.b…) başvuru tarihinden önce yapılan sosyal uyum nitelikli olan çalışmaların ilgili ispat niteliği taşıyan dökümanları ile Ritmoterapist™ Sertifika Eğitimi ‘ne Hibe Desteği kapsamında başvuru yapılır.
* İş ve görev tanımları aşağıda belirtilen meslek gurubu mensupları ve/veya ilgili mesleklerde Yüksek Öğrenimleri halen devam eden katılımcılar; Mesleğinde faal/aktif görevde olduğunu beyan eden ( Öğrenci Belgesi, Kurum/Kuruluş Kimlik Belgesi, Son 1 Yılı içeren S.G.K Hizmet Dökümü, Bağlı bulunduğu kurum/kuruluş onaylı resmi yazı …v.b. ) belgelerden yalnızca 1 (bir) tanesini başvuru formunda bulunan ‘ C . V ‘ alanında beyan etmeleri halinde; Yarı (%50) Hibe desteğinden doğrudan yararlanır.
- Eğitim Meslek Mensupları
- Sağlık Meslek Mensupları
- Müzik Meslek Mensupları
- Spor Meslek Mensupları
- Sosyal Hizmet Meslek Mensupları
- Yüksek Öğretim Meslek Mensupları
Başvurunun hangi kapsamda yapıldığı; Başvuru formunda ‘ C . V ‘ başlığı altında belirtilen ilgili alanlara sistem üzerinden yükleme yapılan çalışmalar incelenerek; 7 (yedi) iş günü içerisinde Ritmoterapist™ Sertifika Eğitimi ‘ne Hibe Destek oranlı, katılım durumu; Başvuru sahibine e-mail olarak tebliğ edilir. Bu kapsamda Ritmoterapist™ Sertifika Eğitimi ‘ne yapılan başvurular için Eğitim Bedeli: 3.000,00 Türk Lirası’dır.
Enterprise (Serbet Girişimci) olarak; Müzik ve Ritim Terapi uygulama ve çalışmalarını; Gerçekleştirme ve ilgili alanda yeterlilik ve yetkinlik geliştirme eğitimi ile 16 yaşından büyük ve T.C vatandaşı olan tüm yetişkinlere açık olan Ritmoterapi® Eğitim Programına; Serbest Girişimci (Enterprise) olarak yapılan başvurular Hibe Desteği Kapsamında değerlendirilmez.
Müzik ve Ritim Terapi alanında ilgili, hevesli ve ” Ritmoterapi® Müzik ve Ritim Terapi “çalışmalarını eğitim sonunda gerçekleştirmeye hazır olan tüm Gönüllüler için açık olan bu kapsamda Ritmoterapist™ Sertifika Eğitimi ‘ne yapılan başvurular için Eğitim Bedeli: 6.000,00 Türk Lirası’dır.
‘ RİTMOTERAPİ® ‘ EĞİTİM – ARAŞTIRMA ve UYGULAMA MERKEZLERİ
Öncü Üniversiteler ve Öğrenim Kurumları bünyesinde; AR-GE ve Uygulama faliyetlerini gerçekleştiren “ Ritmoterapi® Müzik ve Ritim Terapi ” ile ilgili alan yeterliliği bulunan resmi kurum veya özel kuruluş sorumluluğunda, Ritmoterapist™ Sertifika Eğitim programında belirlenen uygulamaların yapılması amaçlı; Ritmoterapi® Müzik ve Ritim Terapi Akademisi tarafından yetkilendirilmesi halinde; Uzman yeterlilik ve yetkinlik eğitimini tamamlayan “ Ritmoterapist™ ” ler ile birlikte; Eğitim-Araştırma ve Uygulama verebilecek merkezdir.
RİTMOTERAPİ®
“ Müziğin Müziği ” olan Ritim olgusunu;
Başta; Tıp, sosyal bilimler, psikoloji, müzikoloji ve pedagoji olmak üzere farklı disiplinler ile etkileşim halinde; Bedeni, her birinin benzersiz sanatsal yeteneği ve akort edilme şekli olan çok hassas enstrümanlar topluluğu olarak değerlendirerek, doğal “Akustik Ritim Enstrüman”ları ile uygulanan doğrudan dışsal ritmik titresimler ile katılımcıların; Fiziksel, duygusal, bilişsel ve sosyal içermelerini karşılamak, yeniden kazandırmak, korumak ve iyileştirmek için gereken yaşam enerjisini “ Terapik Motivasyon ” desteği olarak sağlar.
‘RİTMOTERAPİ®’ EĞİTİMİ İLE İLGİLİ ESASLAR
1 – Ritmoterapi® Müzik ve Ritim Terapi Eğitim programı, teorik ve uygulamalı olarak gerçekleştirilir. Eğitimin teorik ve Uygulamalı bölümü uzaktan eğitim şeklinde yapılır.
2 – Uzaktan eğitimde katılımcıların; “ https://www.ritmoterapi.com ” sunucusu tarafından sağlanan interaktif dersler ile internet üzerinden asenkron olarak etkileşimli uygulamalara erişmesi sağlanır. Canlı ders programı sadece SEMİNER dahilinde, belirli bir salonda belirli saatlerde interaktif yüzyüze gerçekleştirilir.
3 – Katılımcıların eğitim süresince en az 20 (yirmi) “ Ritmoterapi® ” örnek çalışması yapmış olmaları sağlanır.
4 – Ders içerikleri eğitim programının başında belirtilir, kaynak veya ders notları eğitim katılımcılarına verilir.
5 – Teorik ve uygulamalı dersler haftada en cok 6 (altı) saati geçmeyecek şekilde yapılır. Bir ders saati 90 (doksan) dakikadır.
6 – Bir eğitim döneminde görevlendirilecek 1 (bir) katılımcı dışında, uzaktan eğitimlerde en fazla 50 (elli), yüz yüze eğitimlerde en fazla 20 (yirmi) katılımcı eğitime alınabilir.
7 – Resmi Bakanlıklar tarafından Resen görevlendirilen ve kurumda görevi gereği Ritmoterapist™ Sertifika Eğitimi proğramında alacağı Ritmoterapi® Müzik ve Ritim Terapi Eğitimi önem arz eden katılımcılardan eğitim ücreti alınmaz.
8 – Ritmoterapist™ Sertifika Eğitimi katılımcıları Ritmoterapi® Müzik ve Ritim Terapi yeterlilik ve yetkinlik eğitim programı tamamlanmadan, Ritmoterapist™ olarak uygulama alanında görev yapamaz.
9 – “ Ritmoterapi® ” Müzik ve Ritim Terapi eğitiminde kesintisiz devam esas olup, toplam eğitim süresi 4 Haftadır. Hukuken ve/veya Sağlıksal geçerli mazereti olmaması nedeniyle “Ritmoterapi” Uzaktan eğitiminin en fazla %10’una (yüzdeon) katılmayan katılımcılar, eğitime katılmadıkları sürece Ritmoterapist™ Sertifika Eğitimi sınavına alınmazlar. Teorik eğitimde ise mazereti nedeniyle en fazla %10 (yüzdeon) devamsızlık yapılabilir.
10 – Ritmoterapi® Müzik ve Ritim Terapi Eğitim programında aşağıdaki öğretim ve öğrenme, strateji, yöntem ve teknikler uygulanır, gerekli görülmesi halinde ek yöntem ve tekniklerde bunlara eklenebilir.
- * Teorik sözlü öğretim
- * Video görsel öğretim
- * Soru – Cevap
- * Enstrumantasyon eğitim
- * Enstruman ile uygulamalı eğitim
- * İnteraktif eğitim
11 – Uygulamalı eğitim, uygulama merkezlerinde veya münferit, resmi/özel kuruluşlarda sırası ile; İzleme, gözlem ve bağımsız düzeyde uygulama aşamalarından oluşur.
12 – “ Ritmoterapi® ” Müzik ve Ritim Terapi Akademisi eğitim programı mezunu sertifikalı “ Ritmoterapist™ ”, ilgili ilçe, il, bölge ve/veya ülkede ” Ritmoterapi® / Ritmoterapist™” birimidir.
“ RİTMOTERAPİ® ” SERTİFİKA EĞİTİMİ DEĞERLENDİRMESİ
Sertifikalandırma için katılımcılar 4. Hafta’da, teorik ve uygulama sınavına alınarak değerlendirme yapılır. Katılımcıların hem teorik sınavdan hem de uygulama değerlendirmesinden ayrı ayrı başarılı olması gerekir.
* Teorik sınavdan 100 (yüz) üzerinden 70 (yetmiş) alan katılımcılar, başarılı sayılır. 70 altında puan alan katılımcılara en fazla 2 (iki) sınav hakkı daha verilir. Bu sınavlarda da başarısız olan katılımcıların “ Ritmoterapi® ” Sertifikalı eğitim programına başvuruları 1 (bir) yıl süre ile geçerlidir. Bu sürede tekrar eğitim ile sınav hakları devam eder ve başarılı olmaları gerekir.
* “ Ritmoterapi® ” sertifikalı eğitim programının program sorumluları, en az doktora veya sanatta yeterlilik derecesine sahip müzik alanı mensuplarından oluşmaktadır.
* “ Ritmoterapi® ” sertifikasının geçerlilik süresi ile ilgili bir kısıtlama bulunmamaktadır. Toplam 4 (dört) Hafta süren Ritmoterapi® Ritim ve Müzik Terapi Uzaktan eğitimini tamamlayan Ritmoterapist™ ‘lerin, mutlaka 2 yıl içinde en az 2 adet Ritmoterapi® örnek uygulama çalışması yapmaları ve yaptıkları çalışmaları raporlamaları istenir. Eğitim sonunda Ritmoterapist™ olarak uygulama tecrübesi kazandıklarını beyan eden Ritmoterapist™’e ek bir belge verilerek, mevcut belgesi bu tecrübeye sahip olduğunu beyan eder nitelikte güncellenir.
* Eğitimi tamamlanan Ritmoterapist™ ler tam yetkili olarak, Ritmoterapi® alanında teorik ve uygulama çalışmalarını gerçekleştirebilir, ilgili içerik ve uygulama programı hakkında teklif verebilir ve sözleşme imzalayabilir.
* Her yıl ilan edilen Eğitici Eğitimi Seminerlerinden sadece 1 (bir) seminere katılım yapan Ritmoterapist™’ in aktif lisansı E-DEVLET sistemine tanımlanır. Eğitici Eğitimi Seminerlerine mezun ve yetkili Ritmoterapist™ ler eğitimin tamamlanmasını takip eden yıllarda, kendisi için uygun tarihli olan Semineri seçerek, ücret/bedelsiz olarak katılabilir. Eğitim mezunu sertifika belge sahibi yetkili Ritmoterapist™ ‘lerin Seminer’e katılım için hakları 10 (On) yıl süreli saklıdır.
* İş ve görev tanımları aşağıda belirtilen meslek gurubu mensupları ve/veya ilgili mesleklerde Yüksek Öğrenimleri halen devam eden katılımcılar; Mesleğinde faal/aktif görevde olduğunu beyan eden ( Öğrenci Belgesi, Kurum/Kuruluş Kimlik Belgesi, Son 1 Yılı içeren S.G.K Hizmet Dökümü, Bağlı bulunduğu kurum/kuruluş onaylı resmi yazı …v.b. ) belgelerden yalnızca 1 (bir) tanesini başvuru formunda bulunan ‘ C . V ‘ alanında beyan etmesi halinde; Yarı (%50) Hibe desteğinden doğrudan yararlanır.
Özel Eğitim Meslek Mensupları
Okul Öncesi Eğitim Meslek Mensupları
Eğitim Meslek Mensupları ( Öğretmen / Okutman )
Sağlık Meslek Mensupları
Müzik Alan Meslek Mensupları
Spor Akademisi Meslek Mensupları
Yüksek Öğretim Meslek Mensupları ( Akademisyen )
* Uluslararası indekslenen bir dergide ” Sosyal Uyum ” konusu ile ilgili içeriğe sahip olan en az 1 (bir) adet yayın yapmış olma, Konu ile ilgili bir kitap veya bir kitapta en az 1(bir) adet bölüm sahibi olma, Konu ile ilgili lisans üstü tez danışmanlığı yapmış olma, Konu ile ilgili Üniversite veya Kamu Kurumları destekli proje çalışmasında yürütücü olarak çalışmış olma;
Şartlarından yanlızca 1 (bir) tanesini taşıyanlar, başvurmaları halinde, bağımsız değerlendirme sonucu durumu uygun bulunanlara bir defaya mahsus olmak üzere, sınav yapılmaksızın “ Ritmoterapist™ ”sertifikası verilir.